STEMPELKANDE OPSKRIFT
- TRIN FOR TRIN
Af: Omar aka. Kaffedirektøren.
September - 2021
Den ultrakorte version
DOSERING AF KAFFE:
KAFFE: 52-65 gr.
KVÆRNINGSGRAD: Groftmalet – skal gerne ligne friskkværnet peber.
Er kaffen sur og vandet, så kværn kaffen finere. Er den bitter og mudret, så skal du kværn grovere.
TOTALVAND: 1 L (92-96°)
TOTAL BRYGGETID: 4 min.
Kom i gang, trin for trin:
KAFFE: 52-65 gr.
KVÆRNINGSGRAD: Groftmalet – skal gerne ligne friskkværnet peber.
Er kaffen sur og vandet, så kværn kaffen finere. Er den bitter og mudret, så skal du kværn grovere.
TOTALVAND: 1 L (92-96°)
TOTAL BRYGGETID: 4 min.
Lad os se på det trin for trin.
Klargøring af stempelkanden
Det er vigtigt, at kanden og alle dele er helt rene. Det kan påvirke kaffens kvalitet hvis der gemmer sig urenheder!
Kaffebønner og kværningsgrad til stempelkanden
Som med alle andre kaffebrygningsanbefalinger: Køb friskristet bønner og kværn
dine kaffebønner lige før du skal brygge. Det er en del af selve bryggeprocessen, på
samme måde som at varme vand op.
Ved stempelkaffe kværner du kaffen grovere - se om du kan kværne kaffen, så det
ligner friskkværnet peber.
Hvordan doserer man stempelkanden
En klassisk stempelkande er 1 liters - er din stempelkande større eller mindre kan
du dosere 8-9 gr. per. kop (1.5 dl.).
Kværner du relativt groft end vores anbefaling, så kan du nemt finde det nødvendigt,
at kræve en dosering på 56-58 gr., for en god fyldig kaffe.
Dosering af vand
Kog vand op og lad det boble af i 1-2 minutter. Temperaturen på vandet skal helst være omkring de 92 grader. Varmt nok til at kaffen udvikles, og kold nok til at man ikke skolder den. Man behøver ikke at bruge vægt – kanden er jo smart designet med en kant – så hæld vandet ned over kaffen så snart den rigtige temperatur er opnået. En lille ide er at hælde 2/3 af vandet i, stoppe op – og med en røreske eller lignende få roteret rundt, så kaffen er mættet og den mest eksplosive del af blooming er sket – for så at hælde resten af vandet i. Når tiden er gået skal du fjerne det kaffegrums og skum som flyder på overfladen med en ske. Dernæst påsætter du stempel og trykker langsomt i bund.
Bryggetid ved stempelkaffe
Fra du hælder vand over kaffen skal du starte tiden.
Hvis du hælder direkte op i kopper efter de 4 minutter, så husk at vente nogle
minutter med at smage. Det giver en langt bedre oplevelse.
FREMGANGSMÅDE:
1 Afmål dine kaffebønner
2 Kværn din kaffe inden du brygger
3 Hæld den kværnet kaffe i stempelkanden
4 Hæld nu al vandet (1 l.) over den kværnet kaffe i kanden
5 Lad kaffen trække i 4 min.
6 Pres samlingen af kaffe, på overfladen, ned med en spiseske - kaffen fra
overfladen skal kun lige skubbes under vandet.
7 Der opstår en lys skum på overfladen nu – fjern denne skum med din ske
8 Påsæt nu stemplet
9 Pres roligt ned indtil du mærker modstand
10 Så er kaffen klar
11 God fornøjelse