Espresso guide
- TRIN FOR TRIN
Af: Omar aka. Kaffedirektøren.
September - 2021
GENERELINFO:
Maskinens tryk: Skal være ca. 9 bar.
Kaffen: For bedste resultat, brug altid friskristet og friskkværnet kaffebønner.
Tampning: Det vigtigste her er, at du kan levere det samme ensartet tryk fra gang til gang, så
du får den samme smag i hvert et skud. Er du rutineret, kan du begynde at lege med hvordan
variationer i trykket påvirker det endelige resultat. Men et let tamp er nok! Der er ingen
grund til at lægge hele din kropsvægt i trykket. Det er svært at efterligne og derfor svært at
finde fejlen hvis der skal justeres. Når du tamper, så undgå for meget belastning på håndledet.
Sørg for at tamperen sidder lige i kurven for et mere jævnt udtræk.
Kværningsgrad: Løber kaffen for hurtigt igennem - er tyk, lys eller syrlig, så kværn finere.
Løber kaffen for langsomt igennem - mørk, bitter eller evt. drypper, så kværn grovere. Husk, at
din dosering skal være det samme efter du ændre kværningsgraden.
Vær opmærksom på, at kværnen ofte skal indstilles da faktorer som bønnernes friskhed, ristegrad
af bønnerne, ændring af temperatur osv. alle kan påvirke kværningsgraden.
Gennemløbstid: En general betragtning er, at det tager 25-32 sekunder til et dobbelt shot.
Som udgangspunkt anbefalesratio 1:2, det vil sige 2 gr. væske i koppen per 1 gr. kaffe i filteret
KAFFE: 52-65 gr.
KVÆRNINGSGRAD: Groftmalet – skal gerne ligne friskkværnet peber.
Er kaffen sur og vandet, så kværn kaffen finere. Er den bitter og mudret, så skal du kværn grovere.
TOTALVAND: 1 L (92-96°)
TOTAL BRYGGETID: 4 min.
Lad os se på det trin for trin.
SÅDAN STEAMER DU MÆLK PÅ EN ESPRESSOMASKINE
Når det kommer til steamingdelen af espressobrygning, skal du være opmærksom på:
1 Mælken: Brug gerne mælk med fedtprocent på minimum 1,5%.
2 Mælkekanden: Kegleformet med hældetud. Fyld mælk i til hvor tuden starter.
3 Steamerarmen: Tømmes for vand før brug og efter brug. Husk, at tørre mælken af efter
brug – ellers risikerer du, at din kaffe smager af risengrød næste gang du brygger.
TJEKLISTE TIL STEAMING AF MÆLK:
- Tænd steameren når den er under mælkens overflade, og sænk mælkekanden til spidsen
af steamer armen er lige ved mælkens overflade, og du hører den rigtige hvislende lyd.
- Når kanden har kropstemperatur, sænk da steamerarmen ned i mælken til det punkt
hvor den hvislende lyd forsvinder, men ikke længere end det! Mælken skal rotere i kanden.
- Mælken steames til den er 60-65 grader varm. Har du ikke et termometer, så kan du som
tommelfingerregel mærke løbende på kanden. Når du kun kan holde 1 sekund på kanden,
før det er for varmt for hånden, så sluk da for steameren.
- Bank de store bobler ud, der kan være i mælken, og slyng den lidt rundt i kanden for at
skabe en jævn, cremet mælk.
DOSERING AF KAFFE:
KAFFE: 16-18 gr. kaffe til et dobbelt shot espresso - gå efter en 1:2 ratio. Dvs. ved 1 gr. kværnet
kaffe, skal dit færdige espresso shot veje 2 gr. - her er det en god idé at have en vægt ved hånden
for at bevare ensartethed. Eksempel: 20 gr. kværnet kaffe = 40 gr. færdigbrygget espresso.
GENNEMLØBSTIDEN: Gennemløbstid er fra det øjeblik du har trykket på knappen for at starte
din bryg, til du når din målvægt. Vi anbefaler, at et espresso shot brygges på 25-32 sekunder,
hvilket giver rum til at finde den rigtige balance.
KVÆRNINGSGRADEN: Du skal nu sørge for at kværningsgraden er korrekt. Her burger du tiden
som en factor, der indikerer om der skal justeres. Hold gerne din afmåling af kværnet kaffe og
færdigt produkt så konstante som muligt, for at undgå for megen forvirring.
JUSTERING AF KVÆRNINGSGRADEN - TID:
Shots under 23 sek = juster til en finere kværningsgrad
Shots over 32 sek = juster til en grovere kværningsgrad
JUSTERING AF KVÆRNINGSGRADEN - SMAG:
For groft kværnet kaffe = sur, vandet og tør
For fint kværnet kaffe = bitter og mudret
Husk dog ved ændringer på kværnen er det bedst med små justeringer frem for store og vil gøre
det nemmere for dig at finde dit ”sweet spot”.
FREMGANGSMÅDE:
1 Tag din bajonet - den må gerne være forvarmet, der hvor det tørre kaffe skal I, og sørg for
denne er tom.
2 Fjern kafferester fra tidligere bryg, da det kan give en bitter bismag.
3 Afmål og kværn din kaffe ned I filterkurven – start som udgangspunkt med 18 gr. kaffe.
4 Fordel kaffen i kurven så den ligger jævnt.
5 Tamp/Stamp.
6 Insæt nu bajonetten og sørg for den sidder tæt.
7 Start dit udtræk og stop ved den ønskede vægt og tid.
8 Lad kaffen dryppe
9 Smag
10 Servere
11 Nyd