Arter & Sorter

Kaffe: en gastronomisk rejse

Arter & Sorter

Kaffeverdenens arter og sorter

Kaffe er langt mere end bare en enkelt og simpel frugt. Inden for kaffens forunderlige univers kan vi dykke ned i forskellige sorter inden for hver art. Dette kan nemt sammenlignes med andre typer frugter, såsom kaffens fætter, vin, der også kan laves af druer fra forskellige sorter inden for hver art.

De to mest populære kaffearter: Arabica og Robusta

Mange kaffedrikkere genkender sikkert navnene "Arabica" og "Robusta." Disse to arter udgør grundstenene i, hvad vi kender som ”Genus Coffea”.
 • Coffea Arabica: Denne kaffeart er næsten udelukkende at finde i specialkaffens verden og er synonym med høj kvalitet. Arabica-planten er kendt for at levere nuancerig smag og aroma. Den trives bedst højt over havoverfladen og gerne ved køligere temperaturer som giver kaffen et lag kompleksitet.
 • Coffea canephora (Robusta): Robusta-arten er mere robust, som navnet antyder. Hvad dette indebærer er, at den har en højere koffeinindhold end Arabica-planten, hvilket gør den mere modstandsdygtig over for luftbårne bakterier. Men koffein er også et naturligt toksin, der giver en bitter smag, for at advare os om, at det er giftigt. Dog afbalanceres det høje koffeinindhold af en stor mængde sukker, men Robusta er generelt ikke lige så nuanceret som Arabica. Robusta-arten er dog en af de mest brugte i kaffeverdenen og trives godt i lavere højder og kan producere større mængder kaffe.

 Sorter inden for kaffearterne

Inden for hver af disse kaffearter finder vi et væld af sorter, der kan defineres og sammenlignes med forskellige vindruer i vinverdenen. Disse sorter er afgørende for den endelige smag af kaffen. Her er nogle eksempler:

Arabica:

  • Bourbon: Kendt for sin sødme og lette frugtighed. Ofte dyrket i Syd- og Mellemamerika.
  • SL-28: En sort fra Kenya, der er rig på syre og frugtighed.
  • Ethiopian Heirloom: Siges at være kaffens stamfader. Den byder på florale noter, frugtig sødme og let krydret smag. 

 

Robusta:

  • Congo Kivu: En mildere Robusta sort med chokoladenuancer.
  • Java Robusta: Tung og kendt for sin bitterhed og jordiske smag.

  Alle sorterne vi kigger på er en udvikling af en stamme inden for kaffe som menes at komme fra Etiopien. Mange af dem er blevet til gennem koloniseringsperioder, hvor kaffe blev bragt til den nye verden og kultiveret, hvilket resulterede i nye sorter. Der er også sorter, der er blevet skabt gennem laboratorieforskning, som den kendte SL28 fra Kenya. Her ville man gerne have en kaffe som var genkendelig kun som kenyansk kaffe og man udviklede en ret syrlig kaffe.

  Kaffens fremtid

  Selvom vi primært har fokuseret på Arabica og Robusta i dette indlæg findes der mange flere kaffearter og sorter. Sorter som Liberica, Stenophylla og Excelsa er enten sjældne eller ikke kultiveret i stor skala. Disse arter bruges dog blandt andet til at skabe hybrider, der måske repræsenterer fremtiden for kaffen, især med den klimakrise, vi befinder os midt i. Det bliver et spørgsmål om at udvikle kaffen, så den bliver mere robust over for et varmere klima, samtidig med at den gode smag stadig bevares.

  Vi er altid åbne for at udforske forskellige kaffearter og sorter og ønsker ikke at blive begrænset af de eksisterende rammer i kaffeindustrien. Så hvem ved! Måske finder du en dag Robusta, Liberica eller spændende hybrider blandt vores udvalg af Arabica kaffe her hos Komma.