Single Origins

Kaffe: en gastronomisk rejse

Single Origins

Hvad er Single Origins?

Single Origin kaffe defineres af sin specifikke geografiske oprindelse på samme måde som vin smages ud fra druetype og oprindelse. Single origin kaffe bryder med den generiske supermarkedskaffe og åbner døren til unikke smagsoplevelser fra hvert kaffeproducerende land.

Når vi undersøger denne geografiske præcision, og vi betragter det, som inden for vinverdenen kaldes "terroir," bliver det afgørende for os som ristere og kaffeindkøbere at tænke som kokke.

Vi skal nøje overveje, hvad kaffebønnerne er et resultat af, nemlig de faktorer, der er med til at definere terroiret. Dette inkluderer blandt andet jordens kemiske sammensætning, plantens placering i forhold til havets niveau, det lokale klima og den biodiversitet, der omgiver kaffebønnerne. På denne måde kan vi forstå og værdsætte den unikke karakter og smag, som hver single origin kaffe bringer med sig.

Kaffens Terroir: Hvordan jordens sammensætning påvirker smagen

Når vi dykker ned i jordens sammensætning, begynder vi med at undersøge mineralerne og pH-værdien, da disse elementer har en direkte påvirkning på kaffens smagsprofil.

Desuden spiller højden, hvor kaffen dyrkes, en essentiel rolle i hele modningsprocessen. Det kan sammenlignes med andre frugter, hvor højden over havets overflade påvirker modningen. I højere områder med køligere temperaturer og tyndere oxygenlag sker der en langsommere modning, hvilket resulterer i en større mængde syre i frugten og dermed i kaffebønnen. Omvendt, når kaffen dyrkes i lavere regioner med lunere temperaturer og et tungere oxygenlag, genereres der mere sukker, hvilket resulterer i en sødere kaffe.

Klimaet på det geografiske område, hvor kaffen dyrkes, er ligeledes af stor betydning. Fugtige klimaer kan påvirke kaffebønnerne både positivt og negativt, hvilket yderligere komplicerer smagsvariationen.

Til sidst er den lokale biodiversitet en faktor, der ikke bør undervurderes. Kaffetræer, der omgives af blomster eller bestemte frugter, kan afgive subtile nuancer af smag og aroma, som senere kan nydes i kaffekoppen. Det er også relevant at undersøge, om kaffen vokser under naturlige skyggetræer (polykultur), hvilket kan skabe komplekse smagsprofiler, eller i et ensformigt miljø (monokultur), som kan resultere i en mere ensartet smag i kaffen.

De er kombinationen af disse variable, der bidrager til at definere kaffens unikke smagsprofil i forskellige kaffedyrkende regioner rundt om i verden. Den endelige smagsprofil påvirkes selvfølgelig også af hvilken kaffesort, der dyrkes på hver enkelt farm, men det dykker vi mere ned i med blogindlægget ”Sorter og Arter”.

Smagsmæssige Stereotyper:

  • Etiopisk kaffe: Kaffe fra Etiopien er berømt for sine florale og frugtige nuancer som ofte beskrives som jasmin, citrus, bær og gule stenfrugter som abrikoser.
  • Colombiansk kaffe: En klassisk Colombiansk kaffe kendetegnes ofte for sin balance, nøddet smag og milde syrlige nuancer.
  • Sumatra kaffe: Denne indonesiske region er hjemstavnen for kaffe som karakteriseres for sine urtede og tunge nuancer af smag samt tunge fylde. Noget som vi kan takke den tunge luftfugtighed i det miljø for.
  • Kenyansk kaffe: Her ser vi kaffe som kendetegnes for sin kompleksiteter og høje syre som minder om mørke røde bær.
  • Brasiliansk kaffe: En lavt voksende kaffe som vi i kaffeverdenen kender som fundamentet til vores kaffeviden. Høj på sødme med noter af nødder og chokolade er kaffen herfra nok den bønne de fleste almindelige kaffedrikkere kender.

 Transparens og sporbarhed

Omar ved siden af kaffesække

Ud over at definere single origin kaffe ud fra smagsmæssige karakteristika, er der en anden vigtig dimension af dette kaffeunivers, som vi må tage højde for: transparens og sporbarhed.

For os i kaffeindustrien, og her hos Komma Kaffe betyder single origin også, at vi nemmere kan monitorere ensartetheden i de forskellige høste, og vi kan levere præcis information til vores forbrugere om, hvor den kaffe, vi sælger, kommer fra. Dette giver os mulighed for at opbygge stærke relationer med vores partnere i de enkelte oprindelseslande, hvilket i sidste ende fører til endnu bedre kaffe år efter år. Dette gavner både producenterne og os selv, og det er netop disse relationer, der driver vores tilgang til kaffesourcing.  

Dette fokus på transparens og relationer kan også ses i kaffesorter, der kun er tilgængelige i visse sæsoner og derfor har begrænset tilgængelighed i løbet af året. Kaffe er et organisk produkt, en frugt, og den vokser ikke kontinuerligt hele året rundt (med undtagelse af få steder tæt på ækvator). Når vi ser på kaffe, der kun er tilgængelig i visse høstsæsoner, øger det vores entusiasme for bestemte samarbejder. Dette aspekt gør arbejdet med forskellige oprindelseslande særdeles spændende, da vi kan eksperimentere med koncepter, limited editions og samtidig finde kaffe, der kan være en fast del af vores sortiment hele året rundt.